You are here: Home > Bez kategorii > Ryby morskie najczesciej sprzedawane sa sniete, mrozone w calosci lub w postaci filetów

Ryby morskie najczesciej sprzedawane sa sniete, mrozone w calosci lub w postaci filetów

Ryby morskie najczęściej sprzedawane są śnięte, mrożone w całości lub w postaci filetów. Ubój ryb najbardziej przykra czynność dotyczy więc jedynie ryb słodkowodnych. Ubój powinien być przeprowadzony w sposób możliwie humanitarny. Żywą rybę należy przede wszystkim opłukać, naj lepiej pod strumieniem bieżącej wody. Następnie zawinąć ją w papier (kilka warstw), lub w ścierkę, ułożyć na desce grzbietem do góry, i potem uderzyć tłuczkiem lub młotkiem w głowę, przyciskając ją mocno lewą ręką powyżej oczu. Po oszołomieniu ryby przecina się ostrym nożem kręgosłup u nasady głowy i przy ogonie. Po zabiciu ryby następuje kolejny etap pracy czyszczenie, czyli oddzielenie części niejadalnych (łuska, płetwy, oczy, wnętrzności). Znanych jest kilka sposobów usuwania łusek, zależnie od ich osadzenia. Z ryb pokrytych lekko osadzoną łuską, np. z dorszy, płoci, karasi lub leszczy, usuwa się łuskę, prowadząc nóż od ogona w kierunku głowy. Przy czyszczeniu lina, który ma drobną łuskę mocno wrośniętą w skórę, przed przystąpieniem do skrobania należy rybę sparzyć wrzącą wodą. Do skrobania ryb należy używać sztywnych ostrych noży lub specjalnych tarek skrobaczek, które zostały wprowadzone do sprzedaży w niektórych sklepach rybnych. Dobre rezultaty przy oczyszczaniu szczupaka, karpia, leszcza i innych ryb o dużej łusce daje technika tzw. golenia, polegająca na podcinaniu łuski razem z cienką warstwą nabłonka. [więcej w: tort szwardzwaldzki oryginalny przepis, tort dakłas przepis, tort bezowy kwestia smaku ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: tort bezowy kwestia smaku tort dakłas przepis tort szwardzwaldzki oryginalny przepis




Copyright 2018 cukiernia łódź.