You are here: Home > Bez kategorii > Ryby morskie

Ryby morskie

Ryby morskie . Rybołówstwo dalekomorskie zajmuje się połowami ryb na łowiskach Atlantyku, wzdłuż wybrzeży Afryki oraz w rejonie między Grenlandią, Kanadą i Islandią. Z tych rejonów rynek nasz otrzymuje różne gatunki egzotycznych ryb, których rozwój uwarunkowany jest odmiennymi warunkami środowiskowymi, szczególnie na łowiskach tropikalnych, gdzie wysoka temperatura sprzyja rozwojowi wszelkich form życia. Ryby morskie dostępne są w handlu pod nazwami: karmazyn, płastuga, dorada, pagrus, halibut, ostrobok, kulbin, piotrosz itp. W najbliższych latach znaczenie łowisk Atlantyku będzie wzrastało, w związku, z czym należy spodziewać się pojawienia w handlu nowych, różnorodnych gatunków ryb morskich. Mięso ryb morskich jest bardzo smaczne, w dużym stopniu przypomina delikatne mięso, np. drobiu. W naszym klimacie jest ono jednocześnie dość trwałe i powoli ulega wszelkim zmianom jakościowym. Istotną cechą mięsa ryb morskich jest zachowanie jędrno ści i struktury podczas obróbki termicznej. Dorada to nazwa handlowa obejmująca wiele gatunków ryb o podobnych kształtach, ubarwieniu i wielkościach. Ciało mają wydłużone, owalne, bocznie spłaszczone, trzon ogonowy płaski, dość długi i szeroki. Głowa duża, wysoka, zakończona trójkątnym pyskiem. Ciało dorad pokryte dużymi łuskami. W płetwie odbytowej i na płetwach brzusznych znajdują się ostre promienie. Ubarwienie grzbietu popielate, natomiast boki jaśniejsze ze srebrnym odcieniem. Długość ciała wynosi 25-30 cm. Dorady łowione są w rejonie wybrzeży Afryki. Mięso dorad jest smaczne i delikatne. W porównaniu z innymi rybami morskimi ma mniej jadalnych części z powodu dużego łba. Jest jednak dość tania. [patrz też: powiększanie ust poznań, Restauracja w Olsztynie, pudełka na ciasto ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2018 cukiernia łódź.