Sałata nicejska
Składniki na 4 porcje:
- 8 jaj przepiórczych
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- 4 młode ziemniaki
- 1 mix trzech sałat
- 1 mieszanka grecka sałat
- pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej żółtej w całości
- garść pomidorków koktajlowych
- 1 zielony ogórek
- świeża mieta
- kapary
- oliwki czarne
- oliwa
- musztarda
- cytryna
- przyprawy: pieprz, sol
Ziemniaki gotujemy aldente ok. 12 minut. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo, ok. 7 minut od zawrzenia wody. Sałaty myjemy, suszymy, drzemy liście i wrzucamy do miski razem z mieszanką grecką i kilkoma listkami mięty. Dodajemy umyte i przekrojone na pół pomidorki oraz ogórka ze sparzoną skórką pokrojonego w kostkę o grubości ok. 1 cm. Fasolkę zalewamy wrząca wodą odstawiamy na kilka minut, aby się rozmroziła. Odcedzamy o dodajemy do sałaty. Do sałaty dodajmy również odcedzonego tuńczyka, 1 łyżkę kaparów i 2 łyżki czarnych oliwek. [więcej w: jak ozdobić tort dla dziecka, ciasto marchewkowe thermomix, tort na roczek przepis ]
Dressing: do słoika wlewamy 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę musztardy oraz sok z połowy cytryny. Porządnie wstrząsamy, aby powstała jednolita emulsja.
So sałaty dodajmy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przepołowione jajka. Skrapiamy dressingiem i mieszamy, aby oblepił wszystkie składniki. Podajemy.
Powiązane tematy z artykułem: ciasto marchewkowe thermomix jak ozdobić tort dla dziecka tort na roczek przepis