You are here: Home > Bez kategorii > Sałata nicejska

Sałata nicejska

Składniki na 4 porcje:

  • 8 jaj przepiórczych
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 mix trzech sałat
  • 1 mieszanka grecka sałat
  • pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej żółtej w całości
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 1 zielony ogórek
  • świeża mieta
  • kapary
  • oliwki czarne
  • oliwa
  • musztarda
  • cytryna
  • przyprawy: pieprz, sol

Ziemniaki gotujemy al’dente ok. 12 minut. Jaja przepiórcze gotujemy na twardo, ok. 7 minut od zawrzenia wody. Sałaty myjemy, suszymy, drzemy liście i wrzucamy do miski razem z mieszanką grecką i kilkoma listkami mięty. Dodajemy umyte i przekrojone na pół pomidorki oraz ogórka ze sparzoną skórką pokrojonego w kostkę o grubości ok. 1 cm. Fasolkę zalewamy wrząca wodą  odstawiamy na kilka minut, aby się rozmroziła. Odcedzamy o dodajemy do sałaty. Do sałaty dodajmy również odcedzonego tuńczyka, 1 łyżkę kaparów i 2 łyżki czarnych oliwek. [więcej w: grzejniki łazienkowe retro, osuszanie budynków, zbiorniki przeciwpożarowe ]

Dressing: do słoika wlewamy 3 łyżki oliwy, 1 łyżkę musztardy oraz sok z połowy cytryny. Porządnie wstrząsamy, aby powstała jednolita emulsja.

So sałaty dodajmy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przepołowione jajka. Skrapiamy dressingiem i mieszamy, aby oblepił wszystkie składniki. Podajemy.

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.