You are here: Home > Bez kategorii > Sandacz ma cialo wydluzone, z boków nieznacznie splaszczone

Sandacz ma cialo wydluzone, z boków nieznacznie splaszczone

Sandacz ma ciało wydłużone, z boków nieznacznie spłaszczone. Dwie płetwy grzbietowe są nieznacznie oddzielone lub ścisło przylegające do siebie, natomiast płetwy brzuszne są wyraźnie oddzielone. Barwa grzbietu sandacza jest zielonoszara, boki jaśniejsze, o metalicznym połysku. Nil bokach spotyka się 8-12 ciemnych, poprzecznie ułożonych smug, a na płetwach grzbietowych i ogonowej między promieniami występują ciemne, regularnie ułożone plamy. Sandacz waży 0,5-2 kg, długość ciała wynosi 40-50 cm niekiedy długość jego dochodzi do 1 m, a duże sztuki ważą – czasem do 15 kg. Naturalnym siedliskiem sandaczy są dolne biegi rzek i słonawe zatoki morskie; żyją one również w średnio głębokich, płytkich i rozległych jeziorach nizinnych, o dnie piaszczystym, żwirowatym. Sandacz, obok łososia i węgorza, należy do najcenniejszych gatunków ryb słodkowodnych. Mięso sandacza o barwie białej jest jędrne, delikatne i wyborne w smaku, szczególnie na jesieni i w zimie. Szczupak ma dało silnie wydłużone, lekko z boków spłaszczone. Głowę ma dużą, z wydłużonym i spłaszczonym pyskiem. Ubarwienie ciała zależy od środowiska, grzbiet jest przeważnie szary, a boki szarozielone z żółtymi, oliwkowymi i brunatnymi plamami, które nieraz łącząc się, tworzą poprzeczne smugi na białym brzuchu występują drobne ciemne lub czarne punkty. Szczupak waży 1-3 kg, długość ciała wynosi 40-100 cm, nie należą jednak do wyjątków sztuki długości 1,5 m, ważące do 30 kg. [podobne: transkrypcje nagrań, restauracja katowice, przepisy na nalewki ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: przepisy na nalewki restauracja katowice transkrypcje nagrań




Copyright 2018 cukiernia łódź.