You are here: Home > Bez kategorii > Sardynka ma budowe ciala przypominajaca sledzia i szprota

Sardynka ma budowe ciala przypominajaca sledzia i szprota

Sardynka ma budowę ciała przypominającą śledzia i szprota. Barwa jej grzbietu jest ciemna, oliwkowozielona, z niebieskim odcieniem. Boki i podbrzusze są srebrzyste i błyszczące. Długość sardynek młodych waha się od 13 do 16 cm, dorosłych dochodzi do 25 cm. Sardynka żyje w cieplejszych wodach w Morzu Czarnym oraz w pobliżu południowych brzegów Anglii i Irlandii. Mięso tych ryb ma bardzo delikatny smak i dużą ilość tłuszczu. Jest ono nietrwałe i dlatego przerabia się je natychmiast po połowie; w sprzedaży znana jest najbardziej w postaci konserw. Przetwory rybne Rozwój rybołówstwa polskiego spowodował nie tylko zwiększenie na rynku podaży ryb świeżych, ale również umożliwił przemysłowi rozszerzenie produkcji nowych asortymentów przetworów rybnych. Rynek krajowy zaopatrzony jest obficie w ryby solone i wędzone. Przetwory sterylizowane w puszkach i słojach występują również w dużych ilościach, wciąż jednak w zbyt wąskim asortymencie. Z przetworów solonych najbardziej znane są śledzie utrwalone poprzez odwodnienie i zwiększenie stężenia soli, co stwarza niekorzystne warunki dla rozwoju bakterii, zwłaszcza gnilnych. Obok ryb solonych w dużych ilościach występują również ryby wędzone, tzn. utrwalane, za pomocą dymu. W czasie wędzenia następuje podsuszenie ryb, a przenikające do mięsa składniki dymu mają własności bakteriobójcze. Znane są dwie metody wędzenia: na zimno i na gorąco. [hasła pokrewne: jak ozdobić tort dla dziecka, tort czekoladowy kwestia smaku, słodkości montezumy ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: jak ozdobić tort dla dziecka słodkości montezumy tort czekoladowy kwestia smaku




Copyright 2018 cukiernia łódź.