You are here: Home > Bez kategorii > Sledz ma cialo smukle, splaszczone

Sledz ma cialo smukle, splaszczone

Śledź ma ciało smukłe, spłaszczone. Ma on jedną płetwę grzbietową. Na podbrzuszu znajdują się łuski o ostrym kancie. Ubarwienie grzbietu zielonkawoniebieskie – z odcieniem szarawym. Boki i brzuch błyszczące, srebrzyste. Długość ciała waha się w granicach 12-40 cm, poszczególne sztuki ważą 0,03-0,3 kg. Śledź żyje w wodach zimniejszych, w Bałtyku i Morzu Północnym, a szczególnie obficie u wybrzeży norweskich. W sprzedaży występuje najczęściej w formie przetworów solonych, ale obecnie spotyka się również w dużych ilościach śledzie świeże chłodzone w lodzie lub zamrożone. Tuńczyk ma ciało o kształcie wrzecionowatym i dużą, ostro zakończoną głowę. Płetwy grzbietowe sterczą ostro ku górze, natomiast płetwa ogonowa jest wysoka, o dwóch długich i zaostrzonych końcach. Między płetwą grzbietową i odbytową a ogonową znajduje się dziewięć małych płetw. Ciało tuńczyka pokryte jest drobnymi łuskami. Barwa grzbietu jest ciem noniebieska, boki szare, z występującymi często srebrzystymi plamami. Podbrzusze ma barwę białą z lekkim odcieniem różowym, a płetwy grzbietowe i brzuszne – żółte, przy czym tylko grzbietowa ma kolor czerwony. [przypisy: restauracja katowice, Blog Kulinarny, przepisy na nalewki ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: Blog Kulinarny przepisy na nalewki restauracja katowice




Copyright 2018 cukiernia łódź.