You are here: Home > Bez kategorii > Sposób mielenia kawy nie jest sprawa obojetna im kawa jest bardziej mialka, tym napój z niej przyrzadzony jest bardziej aromatyczny i esencjonalny

Sposób mielenia kawy nie jest sprawa obojetna im kawa jest bardziej mialka, tym napój z niej przyrzadzony jest bardziej aromatyczny i esencjonalny

Sposób mielenia kawy nie jest sprawą obojętną im kawa jest bardziej miałka, tym napój z niej przyrządzony jest bardziej aromatyczny i esencjonalny. Sposób mielenia musi jednak być inny dla kawy, która ma być parzona w ekspresie, a inny dla napoju otrzymywanego innymi metodami. Istnieje kilka sposobów parzenia kawy. Metody dobiera się zależnie od posiadanych przyrządów. Najlepsze efekty smakowe i aromatyczne uzyskuje się, parząc kawę w specjalnych hermetycznych przyrządach, zwanych domowymi ekspresami. Ponadto istnieje kilka prostszych sposobów parzenia kawy w szklance, w tygielku, w rondlu, w dzbanku. Do parzenia kawy w ekspresach domowych zaopatrzonych w sitko należy używać kawy zmielonej na tzw. grysik. Kawa zmielona na pył nie nadaje się do tej metody, ponieważ zwilżona zbija się i uniemożliwia przepływ płynu przez sitko natomiast do parzenia wszelkimi innymi sposobami najlepiej nadaje się kawa mielona najdrobniej. Każda domowa maszynka do parzeni a kawy (ekspres) jest zaopatrzona w odpowiednią instrukcję. Jednym z warunków uzyskania dobrego napoju jest odpowiednia ilość użytego surowca. Uniwersalna proporcja, identyczna dla wszystkich sposobów, jest następująca: 2-3 łyżeczki kawy zmielonej na 1 szklankę wody. [patrz też: czubryca czerwona zastosowanie, tort urodzinowy dla faceta, tort bezowy dacquoise ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: czubryca czerwona zastosowanie tort bezowy dacquoise tort urodzinowy dla faceta




Copyright 2018 cukiernia łódź.