You are here: Home > Bez kategorii > Stała wymiana energii i składników pokarmowych stanowi podstawową właściwość charakteryzującą organizmy żywe

Stała wymiana energii i składników pokarmowych stanowi podstawową właściwość charakteryzującą organizmy żywe

Stała wymiana energii i składników pokarmowych stanowi podstawową właściwość charakteryzującą organizmy żywe.
Dlatego też konieczna jest stała łączność organizmu ze środowiskiem zewnętrznym, potrzeba stałego odnawiania ustroju na koszt związków pochodzących ze środowiska zewnętrznego.
Ustrój ludzki stale zmienia skład swych komórek, zastępując zużyte nowymi.
Przemiana materii w organizmie ludzkim ma duże natężenie, według Kuzina przez ustrój człowieka w ciągu życia przechodzi przeciętnie około 75 tys.
litrów wody, około 17 500 kg węglowodanów, około 2520 kg białek i około 1260 kg tłuszczów.
Człowiek stanowi drobną cząstkę wielkiej przyrody, żyje i działa w określonym środowisku, na jego rozwój osobniczy wielki wpływ mają warunki zewnętrzne, stosunki socjalne, położenie geograficzne, wychowanie, potężny wpływ wywiera też sposób odżywiania.
W myśl nauki Pawłowa istnieje jedność środowiska zewnętrznego i wewnętrznego – czynności i rozwój naszego ustroju zależą w wielkiej mierze od wpływu otoczenia, warunków środowiskowych, wśród których rodzaj pożywienia i jego, jakość zajmują jedną z najważniejszych pozycji.
W pracy swej Jesteś stworzenie i mózg Pawłow pisał: najistotniejszym związkiem organizmu zwierzęcego z otaczającą przyrodą jest związek uzyskiwany dzięki znanym składnikom chemicznym, które muszą stale uzupełniać skład danego organizmu, czyli związek przez pokarm.
Podobnie i biologia miczurinowska wskazuje na przewodnią, decydującą rolę odżywiania w kształtowaniu się organizmu i zmienianiu się jego cech dziedzicznych.
Także Seczenow i Pawłow przypisywali wielkie znaczenie roli odżywiania w kształtowaniu się właściwości organizmu.
Odżywianie nie jest sprawą drugorzędną i współczesna nauka – zwłaszcza radziecka – widzi w nim potężny środek działania na stan zdrowia i zdolność do pracy, na przebieg procesów przemiany materii w organizmie i na rozwój ustrojów żywych.
Pożywienie niedoborowe wpływa na wzrost, wagę, płodność i odporność zarówno zwierząt, jak i ludzi.
Próchnica zębów, niedokrwistość, wole endemiczne, zaburzenia rozwoju kośćca, hipowitaminozy, niektóre choroby wątroby (marskość) stoją w wyraźnym związku przyczynowym z niedostatecznym i nieracjonalnym odżywianiem.
Pełnowartościowe żywienie jest ważnym warunkiem naszego zdrowia, prawidłowego rozwoju, podstawą naszego życia od najwcześniejszych jego chwil.
Narodziny zdrowego dziecka zależą w wielkiej mierze od odpowiedniego żywienia matki w okresie ciąży.
Warkany i Roth dowiedli, że u szczurów można wywołać wrodzone zniekształcenia, jeśli pożywienie ciężarnych samic jest ubogie w witaminę A
[przypisy: cyklofosfamid, argol, Inovox ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: argol cyklofosfamid Inovox




Copyright 2018 cukiernia łódź.