You are here: Home > Bez kategorii > Suflet z ryby

Suflet z ryby

Suflet z ryby . Filety opłukać, zdjąć skórę i ugotować we wrzącym wywarze z warzyw. Gdy ostygną, usunąć ości i zemleć mięso w maszynce. Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z masą rybną, którą ułożyć na półmisku posmarowanym masłem i wysypanym tartą bułką. Wstawić do nagrzanego piekarnika lub prodiża i zapiec. Podawać natychmiast po przyrządzeniu. Chorym z dolegliwościami przewodu pokarmowego i wątroby nie podawać przyrumienionej powierzchni, ani spodu. Zastosowanie: w chorobach przewodu pokarmowego, wątroby, układu krążenia, nerek, gardła. Papka z ryby gotowanej Rybę umyć, usunąć łuski, wypatroszyć, opłukać, odciąć głowę i płetwy, ugotować w wywarze z warzyw. Wyjąć z wywaru, oddzielić mięso od ości, zdjąć skórę. Mięso ryby zemleć w maszynce lub przetrzeć przez sito. Jeśli lekarz pozwoli, można przetrzeć również i jarzyny. Masę utrzeć w misce lub w mikserze z dodatkiem żółtka. Podgrzać na parze. Zastosowanie: dieta w ciężkich stanach chorób przewodu pokarmowego, wątroby (bez żółtka), chorobach jamy ustnej i gardła.
[patrz też: tort bezowy dacquoise, tort na roczek przepis, sonoforeza przeciwwskazania ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: sonoforeza przeciwwskazania tort bezowy dacquoise tort na roczek przepis




Copyright 2018 cukiernia łódź.