You are here: Home > Bez kategorii > Szaszłyki z klopsem

Szaszłyki z klopsem

Składniki na 6 porcji:

  • 30 dag mielonego mięsa
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • bułka tarta
  • 3 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cukinia
  • przyprawa: sól, pieprz, ziołowa przyprawa do grilla

Mięso wkładamy do miski. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Dodajmy do mięsa razem z łyżką oleju. Całość wyrabiamy, dodając tyle bułki tartej, by powstała zwarta masa. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną wkładamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy jej wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. 30 minut. Gotową zapiekankę wyjmujemy, przestudzamy i kroimy w dużą kostkę. Pieczarki obieramy, odcinamy końcówki nóżek, myjemy, suszymy i kroimy na grubsze kawałki. Obraną cebulę siekamy w krążki. Paprykę myjemy, przekrajamy na połówki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy na kawałki. Cukinię myjemy, odcinamy zgrubiałe końcówki i kroimy w grubsze półplasterki. Przygotowane warzywa oprószamy przyprawą ziołową do grilla. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian kawałki warzyw i klopsa z mielonego. Grillujemy lub opiekamy 20 minut. [patrz też: labioplastyka, testy na nietolerancje pokarmowe, poduszki ortopedyczne ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.