Szaszłyki z klopsem
Składniki na 6 porcji:
- 30 dag mielonego mięsa
- 1 ząbek czosnku
- olej
- bułka tarta
- 3 pieczarki
- 1 cebula
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- przyprawa: sól, pieprz, ziołowa przyprawa do grilla
Mięso wkładamy do miski. Ząbek czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Dodajmy do mięsa razem z łyżką oleju. Całość wyrabiamy, dodając tyle bułki tartej, by powstała zwarta masa. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę mięsną wkładamy do niewielkiej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy jej wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. 30 minut. Gotową zapiekankę wyjmujemy, przestudzamy i kroimy w dużą kostkę. Pieczarki obieramy, odcinamy końcówki nóżek, myjemy, suszymy i kroimy na grubsze kawałki. Obraną cebulę siekamy w krążki. Paprykę myjemy, przekrajamy na połówki, usuwamy gniazdo nasienne, miąższ kroimy na kawałki. Cukinię myjemy, odcinamy zgrubiałe końcówki i kroimy w grubsze półplasterki. Przygotowane warzywa oprószamy przyprawą ziołową do grilla. Na patyczki do szaszłyków nadziewamy na przemian kawałki warzyw i klopsa z mielonego. Grillujemy lub opiekamy 20 minut. [patrz też: ciasto yufka gdzie kupić, aminy biogenne w żywności, kwestia smaku tort ]
Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności ciasto yufka gdzie kupić kwestia smaku tort