You are here: Home > Bez kategorii > Szczupak jest ryba pospolita, zyjaca we wszystkich wodach stojacych i plynacych, w zalewach, a czasem równiez w wodach slonawych u ujsc rzek

Szczupak jest ryba pospolita, zyjaca we wszystkich wodach stojacych i plynacych, w zalewach, a czasem równiez w wodach slonawych u ujsc rzek

Szczupak jest rybą pospolitą, żyjącą we wszystkich wodach stojących i płynących, w zalewach, a czasem również w wodach słonawych u ujść rzek: Należy on do ryb bardzo poszukiwanych. Ma mięso białe, jędrne i bardzo smaczne. Mocna, łatwo dająca się ściągnąć skóra, pozwala na przyrządzanie go w postaci faszerowanej. Jedyną wadą jest pewna suchość i ościstość mięsa. Okoń ma ciało o kształcie owalnym, na bokach spłaszczone, głowę małą, tępo zakończoną. Dwie płetwy grzbietowe, z których pierwsza zaopatrzona jest w r silne kolce, odróżniają okonia od innych ryb słodkowodnych. Ubarwienie ciała zależy od środowiska, u ryb przybrzeżnych jest zielonawe, z wyraźnym żółtym odcieniem, a u osobników śród jeziornych zielonawo niebieskie. Na bokach ciała znajduje się 5-9 poprzecznych ciemnych smug. Charakterystyczną cechą okonia jest ciemna plama na końcu pierwszej płetwy grzbietowej. Barwa płetw jest pomarańczowoczerwona. Na ciele występują drobne łuski. Okoń waży ok. 0,5 kg, długość ciała kształtuje się w granicach 15-30 cm. Okoń jest jednym z najpospolitszych ryb słodkowodnych, żyje w rzekach, jeziorach, stawach, zalewach oraz w słonawych wodach zatok morskich. Mięso okonia jest białe, jędrne i bardzo smaczne. Zawiera jednak bardzo dużo cienkich ości śródmięśniowych. [przypisy: ambrisentan, transkrypcje nagrań, argol ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: ambrisentan argol transkrypcje nagrań




Copyright 2018 cukiernia łódź.