You are here: Home > Bez kategorii > Torty weselne kiedyś i dzisiaj

Torty weselne kiedyś i dzisiaj

Tradycja dotycząca tortów weselnych jest niezwykle stara. Niegdyś zamiast pieczenia tortu, używano takich wyrobów jak chleb czy też drobne ciastka. W XVII wiecznej Francji piekarze ustawiali w stożek razowe bułeczki. Następnie polewali  je białym lukrem. Jak widać inwencja ludzi nie miała granic, co zresztą trwa do dzisiaj. Tak naprawdę zwyczaj z XVII wiecznej Francji był najbliższy współczesnemu. Otóż kilka warstw ciasta biszkoptowego ułożonych w stożek, pokryty grubą warstwą białego lukru, w jakimś stopniu przypominały dzisiejszy tort weselny. Obecnie tortom weselnym można nadać kształty jakiekolwiek sobie tylko wymyślimy. Wszystko zależy od  naszego budżetu. Oczywiście im bardziej tort jest wymyślny, tym więcej przyjdzie nam za niego zapłacić. Dawniej, tort ślubny był tylko dodatkiem  i jego wygląd nie miał wielkiego znaczenia Wszystkie bowiem torty były do siebie podobne. Dzisiaj natomiast jest już zupełnie inaczej.

Tort najczęściej jest okrągły (nawet okrągłą formę do pieczenia nazywa się tortownicą), chociaż to również nie jest regułą. Kształt zależy od fantazji cukiernika.

Istnieją torty piętrowe, zbudowane na kształt piramidy, najczęściej pieczone na duże przyjęcia, jak np. wesele. [zobacz tez: sprzątanie poznań, nagrzewnice powietrza, domy szeregowe wrocław]

Croquembouche lub croquenbouche – tradycyjny, francuski tort weselny. Składa się on z piramidki ptysiów, zlepionych ze sobą karmelem. Każde ciasteczko wypełnione jest kremem (crème parissière). Niektóre torty osiągają nawet wysokość 1 metra, a zadaniem pana młodego jest rozbicie konstrukcji mieczem. Czasami ptysie mogą mieć pikantne nadzienie.

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.