You are here: Home > Bez kategorii > Tuńczyk na sałacie z papryką

Tuńczyk na sałacie z papryką

Składniki na 4 porcje:

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • sałata
  • ocet
  • oliwa
  • 1 papryka czerwona
  • 1 kalarepa lub mały seler
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • olej
  • musztarda
  • przyprawy: sól, pieprz
  • miód

Tuńczyka osączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy osączoną i lekko rozdrobnioną rybę. Smażymy mieszając, aż tuńczyk będzie chrupiący i nabierze ciemnobrązowego koloru. Sałatę dzielimy na liście, myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Paprykę myjemy, suszymy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Kalarepę lub seler myjemy i kroimy na kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Myjemy dymki, białą część kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. Na półmisku rozkładamy liście sałaty, posypujemy je papryką, dymką ze szczypiorkiem oraz kalarepą. Na wierzchu rozkładamy kawałki tuńczyka. Z 2 łyżek oleju, 3 łyżek musztardy i łyżki miodu szykujemy sos. Doprawiamy go do smaku solą, octem i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę i podajemy na stół. [hasła pokrewne: gabinet stomatologiczny rzeszów, olej lniany, producent plomb ]

Tags: , ,

Comments are closed.




Copyright 2017 cukiernia łódź.