You are here: Home > Bez kategorii > W czasie swych badań nad żywieniem się 626 rodzin bezrobotnych na Ochocie

W czasie swych badań nad żywieniem się 626 rodzin bezrobotnych na Ochocie

W czasie swych badań nad żywieniem się 626 rodzin bezrobotnych na Ochocie, Woli i na Pradze Paluch stwierdził, że w sprawie odżywiania się rodzin bezrobotnych uderza przede wszystkim niska wartość energetyczna pożywienia (pokrycie zapewnione tylko w 72 %), dalej niska zawartość białka zwierzęcego, niedobór tłuszczów i witaminy A i D.
Szczygieł w głęboko przemyślanym referacie pt.
Reforma żywienia w Polsce a zagadnienie wsi podkreślił dobitnie, że celem poprawy wadliwego odżywiania się mas w Polsce należy przeprowadzić sanację stosunków ekonomicznych i socjalnych na wsi.
Autor w swych rozważaniach zwrócił uwagę, że głównymi przyczynami niedomagań w dziedzinie aprowizacji Polski są: 1) bardzo duże rozdrobnienie ziemi na gospodarstwa karłowate; 2) silne rozproszkowanie ogniw produkcji i pośrednictwa; 3) niedostateczny rozwój przechowalnictwa i przetwórstwa środków spożywczych.
Szczygieł w referacie swym zwraca uwagę na konieczność przeprowadzenia gruntownych reform gospodarczych i społecznych, na konieczność podniesienia wydajności gleby i rozwój spółdzielczości.
Głosy te świadczą chlubnie o naszych badaczach i uczonych, jednak ogół ludności, sfery rządzące, a nawet większość lekarzy nie zdawała sobie dostatecznie sprawy z wagi prawidłowego odżywiania, opartego na podstawach naukowych.
Fizjologią trawienia zajmowali się u nas między innymi W.
Jaworski, A.
Gluziński, M.
Rajchman, W.
Orłowski, A.
Bylina, a zwłaszcza L.
Popielski, który zasłużył się szczególnie swymi badaniami nad czynnością trzustki.
W chwili obecnej zwraca się u nas nieporównanie większą uwagę na sprawy odżywiania i związane z nimi zagadnienia gospodarcze.
Komitet Ekonomiczny Rady Ministrów powołał do życia Polski Komitet Żywnościowy, którego zadaniem jest badanie wartości odżywczej pokarmów i sposobów odżywiania się ludności w rozmaitych okolicach naszego kraju.
W roku 1947 wprowadzono subwencje na żywienie chorych w zakładach leczniczych państwowych, samorządowych i społecznych.
Ministerstwo Zdrowia rozporządzeniem z dn.
28.
II.
1947 powołało specjalną Komisję dietetyczną przy P.
Z.
H.
w Warszawie z prof.
dr A.
Szczygłem na czele.
Dzięki staraniom tej Komisji opracowano już tablice wartości odżywczej pokarmów i jadłospisy dla zakładów leczniczych.
W Tamach wydawnictwa Czytelnik ukazał się szereg przystępnie i jasno pisanych podręczników z zakresu zasad żywienia i przyrządzania pokarmów, jak: Żywienie rodziny Z.
Czerny i M.
Strassburger 1948, Przyrządzanie potraw Z.
Czerny 1949, Zasady żywienia Z.
Czerny i M.
Strassburger 1949.
Nakładem Lekarskiego Instytutu Naukowo-Wydawniczego ukazał się w 1948 r
[więcej w: hurtownia artykułów elektrycznych gdynia, szyny prądowe, torty urodzinowe warszawa ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: hurtownia artykułów elektrycznych gdynia szyny prądowe torty urodzinowe warszawa




Copyright 2018 cukiernia łódź.