You are here: Home > Bez kategorii > Wiele danych o odżywianiu się w Polsce możemy zaczerpnąć z pism Mikołaja Reja z Nagłowic (XVI w.)

Wiele danych o odżywianiu się w Polsce możemy zaczerpnąć z pism Mikołaja Reja z Nagłowic (XVI w.)

Wiele danych o odżywianiu się w Polsce możemy zaczerpnąć z pism Mikołaja Reja z Nagłowic (XVI w.
), malarza życia i obyczajów szlachty polskiej.
Rej ubolewa nad rozpowszechnieniem pijaństwa i związanej z nim rozrzutności.
Zachwala natomiast Rej swojskie, zdrowe, świeżo przyrządzone dania, jest zwolennikiem piwa.
W Żywocie Człowieka Poczciwego wspomina Rej o rzodkiewce, kapuście, sałacie, ogórkach, majeranku, koprze, pasternaku, życie, owsie, pszenicy, gruszkach, śliwkach, jabłkach, wiśniach, brzoskwinie i włoskie orzechy, surowe grzyby, solone rydze.
Ten niepospolity znawca życia i obyczajów zalecał nade wszystko życie pomierne.
W wieku XVI i XVII jedzono dużo, do obiadu zasiadano wcześnie (o 10 rano), gdyż składał się on z wielu dań.
Nadużycie trunków w dawnej Polsce było nagminne, a w zamroczeniu alkoholowym dochodziło do zwad, burd i pojedynków.
Pijaństwo przynosiło ogromne straty moralne i fizyczne, szerzyły się choroby z przepicia.
Spożywano zbyt wiele pokarmów – obżarstwo i pijaństwo warstw posiadających sprowadzało liczne choroby przewodu pokarmowego i wady przemiany materii.
Często spotykano otyłość, szlachta cierpiała na dnę i kamicę żółciową – nadmiernej tuszy był król Jan III i Władysław IV, na dnę chorował Zygmunt III i Jan Kazimierz.
Opis obyczajów z czasów saskich podał nam w swych pamiętnikach Jędrzej Kitowicz.
Jak podaje Kitowicz, na jedno przyjęcie podawano 60 i więcej potraw.
Warunki odżywiania chłopów były często opłakane – Konnor pisze: ubodzy z żołędzi często chleb jedzą.
Niedole włościan opisywał Modrzewski i żądał równouprawnienia wszystkich warstw, dowodził, że kraj samą szlachtą kwitnąć nie może, bo a któż będzie dawał żywności i nam, i bydłu, jeśli żadnego oracza nie będzie.
Podobnie ujmował się za ludem Sebastian Klonowicz i Krzysztof Opaliński.
Ciężkie warunki panowały zwłaszcza w drugiej połowie XVII wieku, do czego przyczyniło się szereg wojen.
Nie było w wielu okolicach zboża na zasiew i zwierząt do orki, większość pól leżała odłogiem.
W czasach saskich poziom odżywiania na wsi był często opłakany, a smutny Ios chłopów opisuje w wymownych słowach Staszic.
Ten wybliny reprezentant polskiego Oświecenia, gorący rzecznik praw ludu, wzywając do zniesienia pańszczyzny pisał: Widzę miliony stworzeń, z których jedne półnago chodzą, drugie skórą, albo ostrą siermięgą okryte, wszystko wyschłe, zgłodniałe… Tych żywnością jest chleb ze śrutu, a przez ćwierć wieku samo zielsko, napojem woda i paląca wnętrzności wódka.
.
.
Oto człowiek, który was żywi.
Oto stan rolnika w Polsce
[patrz też: tort urodzinowy dla faceta, badanie aptt cena, jak ozdobić tort dla dziecka ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: badanie aptt cena jak ozdobić tort dla dziecka tort urodzinowy dla faceta




Copyright 2018 cukiernia łódź.