You are here: Home > Bez kategorii > Wielki wpływ na sposób odżywiania ludności europejskiej miało zwłaszcza sprowadzenie ziemniaków

Wielki wpływ na sposób odżywiania ludności europejskiej miało zwłaszcza sprowadzenie ziemniaków

Wielki wpływ na sposób odżywiania ludności europejskiej miało zwłaszcza sprowadzenie ziemniaków.
Ziemniaki sadzone były najpierw w XVI w.
w Hiszpanii i Anglii, a następnie uprawa ich rozpowszechniła się i w innych krajach europejskich.
Czekoladę przywiózł do Europy w.
r.
1528 po raz pierwszy Kortez – wyrób jej udoskonalano w Hiszpanii w drugiej połowie XVI wieku.
Herbatę przywieziono z Chin po raz pierwszy do Niderlandów w r.
1610.
Z biegiem czasu nowe środki spożywcze zaczęły wypierać dawniej używane – wyszły z użycia rozmaite rośliny, jak dzwonki, pasternak, rzepak.
Ziemniaki i kukurydza w XVIII i XIX w.
wyparły hodowane dawniej proso.
Mimo niewątpliwego postępu w higienie i odżywianiu się ludności Europy, od XVII w, w wielu okolicach panował niedostatek, a często i głód.
Przyczyną tego stanu były głównie nienormalne stosunki społeczne i częste wojny.
We Francji za Ludwika XIV wydawano kolosalne sumy na przyjęcia dworskie, to życie ponad stan przyczyniło się w wielkiej mierze do ruiny kraju.
Warstwy uboższe cierpiały niedostatek – zwłaszcza lud cierpiał nędzę, ceny zboża były wygórowane.
Ucisk wieśniaków doszedł do szczytu w wieku XVIII, ludność wsi głodowała.
W 1770 r.
w niektórych okolicach Francji włościanie i robotnicy żuli trawę, jako pokarm, spożywano liście, obierzyny z ziemniaków, korę drzew, Uciskana ludność nie miała nawet prawa do protestu, gdy kontrolerowi skarbu Foultonowi doniesiono o krytycznym położeniu ludu francuskiego, bezduszny ten satrapa rzekł: jeśli to łajdactwo nie ma chleba, niech je siano, które moim koniom bardzo smakuje (cyt.
wedł, A.
Świętochowskiego).
W Anglii wielokrotnie panował również głód – zaznaczył się on zwłaszcza w okresie rozwoju przemysłu Włókienniczego, kiedy lordowie wywłaszczali chłopów z ziemi, gdyż ziemia zaczęła być gwałtownie potrzebna do wypasania stad baranów i owiec.
W późniejszych czasach, znaczna część robotników angielskich żyła również w skrajnej nędzy.
Jack London w książce swej Na dnie opisuje los ubogich warstw ludności we wschodniej części Londynu.
Los biedaków pogarszał się, zwłaszcza w okresach kryzysów tak częstych w gospodarce kapitalistycznej.
O położeniu robotników w Anglii w drugiej połowie XIX stulecia pisał też K.
Marks w I tomie Kapitału (rozdz.
: źle opłacane warstwy brytyjskiej przemysłowej klasy robotniczej).
Sztuka kulinarna nie opierała się na przesłankach naukowych, a nawet była pozbawiona, prostego zdrowego rozsądku.
Kierowano się głównie modą, wyglądem i smakiem potraw, a nie ich rzeczywistą wartością.
Kuchmistrze za punkt honoru stawiali sobie wynaturzenie potraw, starali się tak zmieniać wygląd i smak pokarmów, by nie można było rozpoznać produktu wyjściowego
[podobne: montaż smt, zespół na studniówkę tanio dolnośląskie, Fordanserki ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: Fordanserki montaż smt zespół na studniówkę tanio dolnośląskie




Copyright 2018 cukiernia łódź.