You are here: Home > Bez kategorii > Wysoką kulturą odznaczały się państwa babilońskie i Sumerów

Wysoką kulturą odznaczały się państwa babilońskie i Sumerów

Wysoką kulturą odznaczały się państwa babilońskie i Sumerów, których dzieje gubią się w pomroce wieków.
Sumerowie umieli sztucznie nawadniać pola i osuszać grunty bagienne.
Pola i ogrody otaczali Sumerowie groblami, które chroniły urodzajną ziemię w okresie wylewu Eufratu i Tygrysu – sieć kanałów zapewniała natomiast racjonalny dopływ wody ze specjalnych zbiorników w czasie posuchy.
Sumerowie znali uprawę pszenicy, jęczmienia, w ogrodach sadzili rozmaite gatunki warzyw (między innymi cebulę i ogórki), znali również palmę daktylową i jabłonie.
Żyzna ziemia i kwitnący stan rolnictwa był podstawą bogactwa Babilonu.
Najpospolitszym zbożem był jęczmień, dalej pszenica i proso.
Z roślin strączkowych uprawiali Babilończycy groch, bób i soczewicę.
Z tłuszczów roślinnych znali olej sezamowy.
W starym Babilonie znano już na około 2800 lat przed naszą erą przepisy na wyrób piwa, którego znano szereg gatunków (z jęczmienia, pszenicy), jedzono też w Babilonie słód.
Z warzyw sadzono czosnek, cebulę, ogórki, buraki, sałatę, szafran.
Życie starożytnych Chińczyków koncentrowało się głównie w dorzeczach trzech wielkich systemów rzecznych, przecinających Chiny z zachodu na wschód.
Systemy te miały dla Chin to samo znaczenie, co Nil dla Egiptu, a Eufrat i Tygrys dla Mezopotamii.
Chiny posiadają wielką różnorodność klimatu, co daje możność uprawy prawie wszystkich znanych na kuli ziemskiej zbóż, owoców i warzyw.
Zachód zawdzięcza Chinom herbatę, ryż, uprawę brzoskwiń, moreli, znane były tu rabarbar, gałka muszkatołowa, pszenica, proso, owies, kukurydza, pomarańcze, pistacje, trufle.
Na północy Chin rosną pszenica, proso, kukurydza, bób, ryż, jabłka, południe znane jest z uprawy pomarańcz i brzoskwiń, herbata rośnie głównie w Chinach Środkowych.
Środki produkcji w rolnictwie chińskim były bardzo prymitywne, praca ludzi zastępowała pracę maszyn i zwierząt.
Klęski suszy, powodzie, wyjałowienie gleby były zjawiskami pospolitymi.
Starożytni Hindusi zajmowali się głównie rolnictwem i hodowlą bydła – urodzajnych terenów pod uprawę roli dostarczały doliny Indusu oraz jego dopływów (dolina Pięciorzecza) oraz dolina Gangesu.
W starożytnych Indiach znane były kanały nawadniające, znano, hodowlę ryżu, jęczmienia.
Ze zwierząt domowych hodowano krowy.
Wskazówki odnoszące się do sposobów leczenia dietą znajdujemy w dziełach znakomitego lekarza Susruty, pisanych w języku sanskryckim.
Susruta uważał, że uregulowanie diety stanowi jeden z najważniejszych momentów w leczeniu, w pismach swoich przedstawił on szczegółowo kunszt kucharski, sposoby przyrządzania i podawania potraw
[przypisy: czubryca zastosowanie, tort bezowy kwestia smaku, tort bezowy dacquoise ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: czubryca zastosowanie tort bezowy dacquoise tort bezowy kwestia smaku




Copyright 2018 cukiernia łódź.