You are here: Home > Bez kategorii > Występuje ona w owocach (np

Występuje ona w owocach (np

Występuje ona w owocach (np.
winogronach), w cebuli, miodzie, powstaje też z rozpadu najważniejszego wielocukru – skrobi.
Glukoza stanowi ważny i stały składnik naszej krwi.
Glukoza jest mniej słodka niż cukier trzcinowy.
Fruktoza (lewuloza, cukier owocowy) występuje w owocach i roślinach w stanie wolnym oraz jako składnik wielocukru inuliny.
Miód zawiera mieszaninę glukozy z fruktozą, tzw.
cukier inwertowany.
Galaktoza jest składnikiem, dwucukru laktozy lub tworzy połączenia z białkami lub związkami tłuszczowymi; w stanie wolnym w pokarmach nie występuje.
Galaktoza jest mniej słodka i gorzej rozpuszczalna w wodzie niż glukoza.
Najważniejsze dwucukry: sacharoza, laktoza i maltoza rozpadają się na dwie cząsteczki cukrów prostych po przyłączeniu wody.
H2O + C12H2201l -> C6H1206 + C6H1206 W czasie tej hydrolizy maltoza daje dwie cząsteczki glukozy, laktoza cząsteczkę glukozy i galaktozy, sacharoza cząsteczkę glukozy i fruktozy.
Sacharoza (cukier stołowy) występuje w dużej ilości w trzcinie cukrowej i w burakach.
Jest też zawarta w pewnych owocach i jarzynach.
Sacharoza jest zwykłym cukrem używanym powszechnie i wchodzi w skład naszego codziennego pożywienia.
Cukier ten jest ważnym źródłem energii, lecz musi być używany rozsądnie.
Podawany w dużych ilościach i dużym stężeniu drażni błonę śluzową żołądka.
Ponadto wchłaniając się szybko prędko zaspokaja apetyt ze szkodą dla spożycia innych pokarmów.
Zwłaszcza w pożywieniu dzieci lepiej jest część cukru zastąpić miodem lub jeszcze lepiej surowymi owocami, które zawierają ważne sole mineralne.
Laktoza (cukier mlekowy) występuje w mleku wszystkich zwierząt ssących, jest ona mniej słodka.
i gorzej rozpuszczalna w wodzie niż cukier trzcinowy.
Jeśli za kryterium porównawcze przyjmiemy cukier trzcinowy, to wartość słodzącą cukrów można wyrazić następująco: laktoza 16, galaktoza 32,1, maltoza 32,5, glukoza 7413, sacharoza 100, fruktoza 173,3 (według Kleinera).
Z powodu małych zdolności do fermentacji i miłego smaku laktoza jest chętnie używana w odżywieniu małych dzieci.
Maltoza (cukier słodowy) powstaję w czasie hydrolizy skrobi.
Maltozę spotykamy też w słodzie, w dojrzewających ziarnach zbóż.
Używana jest chętnie w pokarmach przeznaczonych dla dzieci i ozdrowieńców.
Wielocukrowce o sumarycznym wzorze (CaHlo05)n są związkami znacznie bardziej złożonymi niż jedno-i dwu cukrowce.
Odróżniają się od innych cukrów tym, że nie mają postaci krystalicznej i trudno rozpuszczaj ą się w wodzie.
Do wielocukrowców zaliczamy skrobię, glikogen, inulin, celulozę i hemicelulozę.
Wielocukrowce powstają przez kondensację cukrów prostych
[hasła pokrewne: argol, blinatumomab, Fordanserki ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: argol blinatumomab Fordanserki




Copyright 2018 cukiernia łódź.