You are here: Home > Bez kategorii > ZARYS HISTORII ODŻYWIANIA W POLSCE

ZARYS HISTORII ODŻYWIANIA W POLSCE

VI.
1947) omawiano szeroko wpływ odżywiania na organizm dziecięcy w różnych Okresach jego życia.
W ZSRR zagadnieniom odżywiania poświęca się wiele czasu i starań.
Dowodem tego jest np.
zwołana (5.
8.
1950) w Moskwie II Międzyzwiązkowa Konferencja Żywienia Leczniczego.
W pracach komisji wzięło udział około 400 uczonych, wysłuchano i przedyskutowano ponad 50 referatów, poświęconych teorii i praktyce żywienia leczniczego.
Wielki nacisk położono na rozwój przemysłu spożywczego.
Zwłaszcza po wykonaniu pierwszej pięciolatki i po uprzemysłowieniu kraju rozpoczęto na wielką skalę budownictwo dużych przedsiębiorstw spożywczych (kombinaty mięsne, rybne, fabryki konserw itp.
), budowę chłodni, wielkich zmechanizowanych piekarni.
Dzięki staraniom Rządu i Partii przemysł spożywczy i żywienie zbiorowe i lecznicze osiągnęły w ZSRR wysoki poziom.
ZARYS HISTORII ODŻYWIANIA W POLSCE O zwyczajach odżywiania na naszych ziemiach w dawnych czasach w wieku VI-VIII dowiadujemy się z kronik obcych pisarzy, z wykopalisk i zachowanych obyczajów.
Podróżnik i kupiec arabski Ibrahim Ibn Jakub opisał państwo Mieszka I.
Autor stwierdza, że kraj obfituje w zboże, mięso, ryby, że istnieją pola uprawne.
Wielu danych dostarczyły też wykopaliska z dawnych osad (np.
Biskupin).
Polanie byli głównie rolnikami, hodowali bydło i pszczoły, zajmowali się myślistwem i rybołówstwem.
Uprawa roli odbywała się systemem trójpolowym, ziemię orano drewnianym radłem, a zwierzęciem pociągowym był wół.
Ziemię użyźniano popiołem spalonych lasów i nawozem – żniw dokonywano przy pomocy sierpów.
W wykopaliskach pochodzących z VI-XI w.
znajdujemy pestki i nasiona rozmaitych owoców i jarzyn.
Polanie znali bób, soczewicę, groch, ogórki, marchew, rzepę, mak, czereśnie, wiśnie; jabłka, gruszki – hodowali świnie, woły, owce, kozy, z drobiu kury i gęsi.
W lasach hodowano pszczoły, a miód zastępował nieznany w tych czasach cukier.
Jadło gotowano w glinianych naczyniach, a większe sztuki mięsa pieczono na rożnie, znano też piece do pieczenia chleba, suszenia i wędzenia mięsa.
Polanie umieli też wyrabiać masło, śmietanę, twaróg – z przypraw w użyciu była sól, czosnek, chrzan, koper i ocet.
W wiekach późniejszych dania stawały się coraz więcej urozmaicone, żadna uroczystość nie mogła się obyć bez sutego jedzenia i picia.
Podawano w tych czasach dużo potraw pieczystych – wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, dziczyznę, drób – często flaki.
Znane były rozmaite gatunki ciast, rogali, placków, kołaczy, pierogów, strucli.
O nie zawsze należytym zachowaniu się przy stole naszych przodków mówi nam wiersz Słoty – najstarszy wiersz polski treści świeckiej, datujący się z początku XV w
[hasła pokrewne: ciasto yufka gdzie kupić, kwestia smaku tort, badanie aptt cena ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: badanie aptt cena ciasto yufka gdzie kupić kwestia smaku tort




Copyright 2018 cukiernia łódź.