Ziemniaki pieczone z warzywami

Sycące danie, które może być podawane także jako dodatek do mięs lub ryb, a także innych potraw przygotujesz niezwykle szybko z łatwo dostępnych składników. Ziemniaki z piekarnika z warzywami podasz również same, jako błyskawiczne i ciepłe danie obiadowe. Sprawdź zatem, jak przygotować wyśmienite i pyszne ziemniaki pieczone z warzywami!

Składniki – pieczone ziemniaki i warzywa:

  • kilogram umytych ziemniaków, mogą być to młode ziemniaki – nie trzeba ich wówczas obierać
  • 3 czerwone papryki
  • 2 papryki żółte lub zielone
  • 2 cebule
  • 1 cała główka czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 5 marchewek

Sposób przygotowania – ziemniaki pieczone z warzywami krok po kroku:

  1. Umyj wszystkie papryki pod zimną bieżącą wodą i osusz. Następnie pozbądź ich gniazd nasiennych i pokrój w duże kawałki.
  2. Obierz cebulę i pokrój w delikatne piórka.
  3. Marchewkę umyj i obierz. Do wyboru masz dwa sposoby krojenia, wszystko zależy od Twojej inwencji. Marchewkę możesz pokroić zarówno w słupki, jak i w talarki. Większość osób woli jednak słupki.
  4. Ziemniaki starannie umyj. Możesz zrobić to przy pomocy miękkiej szczoteczki. Nie pocieraj jednak ich zbyt mocno, możesz w ten sposób zedrzeć skórkę – przy młodych ziemniakach, skórka nadaje smakowitości całej potrawie! Kolejnym krokiem będzie pokrojenie ziemniaków – najlepiej w tak zwane ósemki – taka forma świetnie prezentuje się na talerzach.
  5. Ostrą papryczkę posiekaj na bardzo drobne drobne kawałki i wymieszaj z olejem. Czosnek natomiast przepuść przez specjalną praskę do czosnku lub także posiekaj drobniutko ostrym nożem.
  6. Wylej olej lub oliwę z oliwek bezpośrednio na dużą blaszkę i wymieszaj dokładnie z warzywami. Dodaj również wszystkie przyprawy, pamiętaj, że ziemniaki muszą być dobrze przyprawione.
  7. Nastaw piekarnik na około 200 stopni i wstaw blaszkę z warzywami do pieczenia na około godzinę.
    Po tym czasie wyjmij blaszkę i sprawdź, czy ziemniaki się upiekły. Możesz je podawać, tak jak było powiedziane na wstępie, jako samodzielne danie lub jako dodatek do różnych mięs lub ryb. Ziemniaki z piekarnika z warzywami doskonale smakują z sosem czosnkowym domowej roboty. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczą podstawowe przyprawy, takie jak sól i pieprz oraz jogurt typu greckiego oraz odrobina startego czosnku. Jeśli uważasz, że smak czosnku w sosie i pieczonych ziemniakach to za dużo, wówczas zrezygnuj z dodawania czosnku do pieczonych ziemniaków, a postaw na bardziej wyrazisty w smaku sos. Smacznego!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*