Sycące danie, które może być podawane także jako dodatek do mięs lub ryb, a także innych potraw przygotujesz niezwykle szybko z łatwo dostępnych składników. Ziemniaki z piekarnika z warzywami podasz również same, jako błyskawiczne i ciepłe danie obiadowe. Sprawdź zatem, jak przygotować wyśmienite i pyszne ziemniaki pieczone z warzywami!
Składniki – pieczone ziemniaki i warzywa:
- kilogram umytych ziemniaków, mogą być to młode ziemniaki – nie trzeba ich wówczas obierać
- 3 czerwone papryki
- 2 papryki żółte lub zielone
- 2 cebule
- 1 cała główka czosnku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 5 marchewek
Sposób przygotowania – ziemniaki pieczone z warzywami krok po kroku:
- Umyj wszystkie papryki pod zimną bieżącą wodą i osusz. Następnie pozbądź ich gniazd nasiennych i pokrój w duże kawałki.
- Obierz cebulę i pokrój w delikatne piórka.
- Marchewkę umyj i obierz. Do wyboru masz dwa sposoby krojenia, wszystko zależy od Twojej inwencji. Marchewkę możesz pokroić zarówno w słupki, jak i w talarki. Większość osób woli jednak słupki.
- Ziemniaki starannie umyj. Możesz zrobić to przy pomocy miękkiej szczoteczki. Nie pocieraj jednak ich zbyt mocno, możesz w ten sposób zedrzeć skórkę – przy młodych ziemniakach, skórka nadaje smakowitości całej potrawie! Kolejnym krokiem będzie pokrojenie ziemniaków – najlepiej w tak zwane ósemki – taka forma świetnie prezentuje się na talerzach.
- Ostrą papryczkę posiekaj na bardzo drobne drobne kawałki i wymieszaj z olejem. Czosnek natomiast przepuść przez specjalną praskę do czosnku lub także posiekaj drobniutko ostrym nożem.
- Wylej olej lub oliwę z oliwek bezpośrednio na dużą blaszkę i wymieszaj dokładnie z warzywami. Dodaj również wszystkie przyprawy, pamiętaj, że ziemniaki muszą być dobrze przyprawione.
- Nastaw piekarnik na około 200 stopni i wstaw blaszkę z warzywami do pieczenia na około godzinę.
Po tym czasie wyjmij blaszkę i sprawdź, czy ziemniaki się upiekły. Możesz je podawać, tak jak było powiedziane na wstępie, jako samodzielne danie lub jako dodatek do różnych mięs lub ryb. Ziemniaki z piekarnika z warzywami doskonale smakują z sosem czosnkowym domowej roboty. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczą podstawowe przyprawy, takie jak sól i pieprz oraz jogurt typu greckiego oraz odrobina startego czosnku. Jeśli uważasz, że smak czosnku w sosie i pieczonych ziemniakach to za dużo, wówczas zrezygnuj z dodawania czosnku do pieczonych ziemniaków, a postaw na bardziej wyrazisty w smaku sos. Smacznego!