You are here: Home > Bez kategorii > Zwykłym daniem na ucztach była pieczeń

Zwykłym daniem na ucztach była pieczeń

Zwykłym daniem na ucztach była pieczeń, którą brano wprost palcami – łyżki i widelce nie były znane w tych czasach.
Z tego powodu przed i po jedzeniu zawsze myto ręce.
Za napój służyło wino, zmieszane z wodą – spożywano również sery, miód, owoce.
Spartanie słynęli z surowych obyczajów, jedli tylko jedno danie ze wspólnego kotła, dania te były jednostajne.
Spożywano duszoną wieprzowinę lub oślinę z grochem i dużą ilością czosnku.
Do historii przeszła znana polewka spartańska – jedynym napojem była woda.
Natomiast mieszkańcy Beocji uchodzili za największych żarłoków w całej Grecji.
Stolicą smakoszów była sławna Sybaris, znana z, wyszukanych biesiad jej mieszkańców.
Ateńczycy zachowywali umiar w jedzeniu i piciu – uważali, że pora posiłku powinna być również sposobnością do odpoczynku fizycznego i umysłowego – w czasie uczt zabawiano się dowcipną rozmową, słuchano deklamacji i muzyki.
Wielkie znaczenie nadał leczeniu dietetycznemu ojciec medycyny Hipokrates (460-377) – uważał on, że leczenie powinno sprowadzać się do zapewnienia choremu odpowiednich warunków i uregulowania diety.
Poglądy Hipokratesa znane były w całej Grecji, historyk Strabo wspomina, że Hipokrates był biegły w dietetyce.
Niektóre z zapatrywań Hipokratesa i dziś nie straciły na znaczeniu, jak np.
uboga i ograniczona dieta jest niebezpieczna przy chorobach przewlekłych (cytow.
według Pewznera).
Hipokrates poucza ze swego doświadczenia, że pokarm przydatny w czasie zdrowia może być szkodliwy w czasie choroby, podkreśla też, „że należy zwracać uwagę na przyzwyczajenia pacjentów, ich wiek, porę roku, a nawet miejscowość.
Swoje zapatrywanie na postępowanie dietetyczne w przebiegu chorób podał Hipokrates w Aforyzmach.
ODŻYWIANIE STAROŻYTNYCH RZYMIAN.
PROSTOTA OBYCZAJOW W CZASACH REPUBLIKI – ZMIANA OBYCZAJOW I ICH UPADEK W OKRESIE CESARSTWA.
POGLĄDY GALENA I CELSVSA NA ODŻYWIANIE W czasach najdawniejszych Rzymianie odżywiali się głównie potrawami mącznymi i jarzynami strączkowymi – narodową potrawą była gęsta zacierka – pulmentum z prosa, jęczmienia lub pszenicy.
Obyczaje były surowe, we wszystkich dziedzinach życia panowała wstrzemięźliwość.
Rzymska wstrzemięźliwość skończyła się z chwilą, kiedy legiony zawładnęły krajami Wschodu.
Zdobywcy oprócz złota i przedmiotów zbytku przywieźli do macierzy także wykwintne owoce, jarzyny, wina, wiele gatunków ptactwa (pawie, bażanty).
Stopniowo zaczął się zmieniać tryb życia i obyczaje Rzymian, zaczęła zanikać dawna prostota.
Trzeba jednak podkreślić, że nie cała ludność rzymska żyła wystawnie – lud rzymski cierpiał nawet często niedostatek, klasy średnie bytowały również w nader skromnych warunkach
[przypisy: obsługa transportowa szkoleń mazowieckie, funkcjonalne akcesoria do telefonów – Warszawa, serwis do kawy z porcelany sklep rosenthal ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: funkcjonalne akcesoria do telefonów - Warszawa obsługa transportowa szkoleń mazowieckie serwis do kawy z porcelany sklep rosenthal




Copyright 2018 cukiernia łódź.