Bułeczki z szafranem
Składniki na 10 sztuk:
- 300 ml mleka 3,2%
- szafran
- 120 g masła
- 600 g mąki pszennej
- proszek do pieczenia
- przyprawy: sól morska, cynamon
- cukier trzcinowy
- białko jajka
Mleko wkładamy do garnuszka, dodajemy szczyptę szafranu i gotujemy 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem na 2 godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 st. Płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Niezbyt zimne masło mieszamy a mąką, aż powstaną kawałki niczym grube okruchy. Dodajmy 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki soli i 50 g cukru. Mieszając, dodajmy mleko z szafranem. Szybko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto rozwałkowujemy na desce wysypanej mąką na placki o grubości ok. 2,5 cm. Wycinamy okrągłe bułeczki o średnicy 6 cm. Smarujemy je z wierzchu białkiem. Pieczemy ok. 20 minut, aż staną się złote. [więcej w: tort bezowy dacquoise, jak udekorować tort dla dziewczynki, sorbinian potasu rakotwórczy ]
Powiązane tematy z artykułem: jak udekorować tort dla dziewczynki sorbinian potasu rakotwórczy tort bezowy dacquoise