Kanapka z marynowanym kurczakiem i ziołowym majonezem
Składniki:
- 8 niedużych kromek chleba wiejskiego z ziarnami
- 3 małe filety z kurczaka
- 1 cytryna
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- kawałek korzenia imbiru
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: mielony kmin, mielona kolendra, pieprz kajeński, kurkuma, sól
- majonez
- świeża bazylia
- świeża kolendra
- skórka otarta z cytryny
Imbir obieramy i ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy jogurt z imbirem, czosnkiem po 1/3 łyżeczki kuminu i kolendry oraz 1/4 łyżeczki pieprzu. Filety czyścimy, myjemy i suszymy. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą. Na mięso wylewamy marynatę, mieszamy i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na 5 godzin. Mięso wyjmujemy z marynaty i obsmażamy na rozgrzanej patelni grillowej, bez dodatku tłuszczu, z dwóch stron po 5 minut każda. Odstawiamy do ostygnięcia. W blenderze miksujemy umyte i osuszone świeże zioła (po pół pęczka każde) z 6 łyżkami majonezu, sokiem i otartą skórką z cytryny. Filet z kurczaka kroimy w plastry i układamy na kanapce. Na kurczaku rozsmarowujemy porcję majonezu i przykrywamy drugą kromką. Dodajemy kilka umytych i przekrojonych rzodkiewek. [przypisy: tort szwardzwaldzki oryginalny przepis, czubryca czerwona zastosowanie, torty urodzinowe warszawa ]
Powiązane tematy z artykułem: czubryca czerwona zastosowanie tort szwardzwaldzki oryginalny przepis torty urodzinowe warszawa