Kurczak po indonezyjsku
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg podudzia z kurczaka
- 4 kolby kukrydzy
- 750 ml maślanki
- 2 l oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek tymianku
- przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Kurczaka marynujemy w maślance, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Mąkę mieszamy z 2 łyżeczkami papryki i 3 łyżeczkami proszku do pieczenia. Doprawiamy solą, pieprzem, obranym i rozgniecionym czosnkiem oraz pokruszonym tymiankiem, wlewamy szklankę wody. Mieszamy do uzyskania konsystencji nieco gęstszej niż ciasto naleśnikowe. Do dużego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy przez 10 minut na maksymalnym płomieniu. Następnie zmniejszamy płomień na średni. Kurczaka odcedzamy z maślanki i przekładamy do ciasta. Szczypcami wyciągamy kurczaka, czekamy, aż nadmiar ciasta spłynie i smażymy ok. 6 minut, co jakiś czas obracając. Wkładamy maksymalnie 3 kawałki kurczaka, aby nie obniżyć temperatury oleju. Podczas smażenie regulujemy temperaturę płomienia, aby olej nie był za zimny oraz aby kurczak nie spalił się. Nadmiar tłuszczu, po wyciągnięciu kurczaka z oleju, odsączaj na ręczniku papierowym. Aby mięso pozostało dłużej ciepłe, zawijamy je w folię. Kukurydze gotujemy we wrzącej wodzie przez 3 minuty. Kurczaka podajmy z kukurydzą oraz ulubionym sosem. [więcej w: jak ozdobić tort dla dziecka, ciasto marchewkowe thermomix, tort na roczek przepis ]
Powiązane tematy z artykułem: ciasto marchewkowe thermomix jak ozdobić tort dla dziecka tort na roczek przepis