Makaron z tuńczykiem
Składniki na 4 porcje:
- 500 g makaronu (świderki, pióra, wstążki)
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- 200 g mozarelli
- 2 garście liści szpinaku
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- 4 ząbki czosnku
- 400 ml passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz
- świeża bazylia
Wybrany makaron gotujemy w osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu. Na patelnię wlewamy oliwę, obrany i drobno posiekamy czosnek oraz obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodajmy tuńczyka oraz pomidory i dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy umyty i posiekany szpinak, ponownie mieszamy. Ugotowany i odcedzony makaron przekładamy na patelnię, dodajmy kawałeczki mozarelli i mieszamy z sosem. Na koniec dodajmy listki bazylii. [Zobacz tez: jak ozdobić tort dla dziecka, ciasto marchewkowe thermomix, tort na roczek przepis]
Powiązane tematy z artykułem: ciasto marchewkowe thermomix jak ozdobić tort dla dziecka tort na roczek przepis