Raki po francusku . 30 raków, pęczek kopru, pęczek naci pietruszki, duża marchew, pietruszka i cebula, liść laurowy, pół szklanki octu (lub szklanka białego wina), sól. Raki sparzyć osolonym wrzątkiem i odcedzić. Na spodzie rondla ułożyć nać pietruszki i koper, pokrajaną marchew, pietruszkę, cebulę i liść laurowy. Ułożyć całe raki i zalać wodą z octem lub winem. Gotować 15 min., raki odced...
Tuńczyk żyje w wodach mórz cieplejszych, w Morzu Śródziemnym, w wodach Zachodniej Afryki, a także w środkowym Atlantyku. Jest to bardzo tłusta ryba, a mięso o barwie różowej, ma bardzo dobry smak. Ze względu na skłonność do szybkiego psucia mięso tuńczyka jest szybko przerabiane i w handlu występuje w formie przetworów. Szprot ma ciało o kształcie smukłym, jest w porównaniu ze śledziem, bardziej umięśni...
Przy wędzeniu zimnym moczy się ryby najpierw w solance, a następnie poddaje powolnemu działaniu dymu o temperaturze 30 st. C. Otrzymuje się produkt aromatyczny, ścisły i o dużej trwałości. Na zimno wędzi się najczęściej łososie i śledzie solone. Proces wędzenia gorącego przebiega w temperaturze ok. 100 st. C i składa się z trzech etapów: podsuszania, pieczenia i wędzenia. Na gorąco wędzone są:...