jajko na

W roku 1929 został zorganizowany w Moskwie Centralny Instytut Naukowy Odżywiania ze specjalnym oddziałem odżywiania leczniczego

W roku 1929 został zorganizowany w Moskwie Centralny Instytut Naukowy Odżywiania ze specjalnym oddziałem odżywiania leczniczego. W klinice tej opracowuje się zagadnienia dieto terapii w związku z etiologią rozmaitych chorób - udowodniono tu, że w wielu przypadkach dieta jest samowystarczalnym środkiem leczniczym. Zagadnienia żywienia leczniczego były opracowane w ścisłej łączności klinicystów z fizjologami i patologami. Należy zwłaszcza podkreślić prace akademika Razienkowa oraz jego szkoły o wpływie, jakości pokarmu na czynności organizmu ludzkiego. Ustalono, że odpowiednie diet...

Więcej »

Konserwy produkowane przez nasz przemysl pakowane sa w puszki metalowe o pojemnosci: 150 g, 215 g, 260 g, 300 g, 350 g, 450 g lub sloiki o pojemnosci 350 g

Konserwy produkowane przez nasz przemysł pakowane są w puszki metalowe o pojemności: 150 g, 215 g, 260 g, 300 g, 350 g, 450 g lub słoiki o pojemności 350 g. Kupując konserwy należy zwrócić uwagę na opakowanie. Szczególnie, bowiem niebezpieczne dla zdrowia są konserwy z widocznymi objawami tzw. bombażu - wybrzuszenia wieczka i denka. Bombaż może być spowodowany nadmiernym wypełnieniem puszek albo złą, jakością lakieru, którym są one pomalowane. Zły lakier ułatwia zachodzenie reakcji chemicznych między żelazem a kwasami konserwy, powodując wydzielanie gazów. Szczególnie j...

Więcej »

Tuńczyk na sałacie z papryką

Składniki na 4 porcje:

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • sałata
  • ocet
  • oliwa
  • 1 papryka czerwona
  • 1 kalarepa lub mały seler
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • olej
  • musztarda
  • przyprawy: sól, pieprz
  • miód
Tuńczyka osączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy osączoną i lekko rozdrobnioną rybę. Smażymy mieszając, aż tuńczyk będzie chrupiący i nabierze ciemnobrązowego koloru. Sałatę dzielimy na liście, myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Papry...

Więcej »

Zobacz też:

kwestia smaku tort bajeczne torty torty urodzinowe warszawa tort szwardzwaldzki oryginalny przepis czubryca czerwona zastosowanie tort urodzinowy dla faceta condizione legnica tort kanapkowy sonoforeza przeciwwskazania tort królewski sowa tort bezowy kwestia smaku jak ozdobić tort dla dziecka ciasto marchewkowe thermomix tort na roczek przepis tort bezowy dacquoise sorbinian potasu rakotwórczy ciasto yufka gdzie kupić jak udekorować tort dla dziewczynki aminy biogenne w żywności słodkości montezumy szumgum tort czekoladowy kwestia smaku tort dakłas przepis

Patologia przewodu żołądkowo-jelitowego Patologia jelita i jelit i jej implikacje kliniczne ad

Napoje gorące . Gorące napoje są podawane codziennie. Do najbardziej rozpowszechnionych należą: mleko, herbata, kawa i kakao, rzadziej napary i wywary z ziół i owoców. Kawa, herbata i kakao są używkami narkotycznymi. Używki działają podniecająco na układ nerwowy wskutek zawartości takich związków, jak kofeina w kawie, teina w herbacie, teobromina i inne. Kawa i herbata nie zawierają żadnych składników odżywczych, jedynie kakao dostarcza pewnej ilości białka i tłuszczu. Dodatek mleka do omawianych napojów zwiększa ich wartości odżywcze. Dzięki zawartości kofeiny i tein...

Więcej »
http://www.pokryciadachowe.edu.pl 751# , #gołabki w sosie , #mleczko kokosowe z wiórków , #policzki wołowe kwestia smaku , #mięso mielone wieprzowe przepis , #placuszki z jabłkami i bananami , #sałatki do pracy fit , #chłodnik z botwiny przepisy , #przekąski na komunie , #kwestia smaku maliny ,