Oszczędne spaghetti
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- olej
- 30 dag mielonego mięsa
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 5 dag sera żółtego
- przyprawy: sól, pieprz
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Przelewamy na sicie zimną wodą i zostawiamy do odsączenia, trzymamy w cieple. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Obrane cebule drobno szatkujemy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. W rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Krótko przesmażamy, dodajmy mięso rozdrobnione widelcem i mieszamy. Smażymy na małym ogniu 8 minut, często mieszając. Składniki w rondlu podlewamy szklanką wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Dusimy razem kilka minut. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Ciepły makaron rozkładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy startym serem i ziołami. [podobne: ciasto yufka gdzie kupić, aminy biogenne w żywności, kwestia smaku tort]
Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności ciasto yufka gdzie kupić kwestia smaku tort