Pagrus to nazwa handlowa obejmujaca zespól wielu podobnych gatunków
Pagrus to nazwa handlowa obejmująca zespół wielu podobnych gatunków. Różnią się między sobą przede wszystkim ubarwieniem i kształtem głowy. Ma ubarwienie grzbietu i górnej części głowy brązowo czerwone, boków – różowo srebrzyste, brzuch biały. Głowa o spadzistej linii zakończona jest tępym pyskiem. Długość ciała waha się w granicach 25-50 centymetrów. Karmazyn ma budowę zbliżoną do okonia stąd jego nazwa rosyjska – okoń morski. Natomiast nazwa karmazyn wywodzi się z charakterystycznego ubarwienia skóry. Pierwsza płetwa grzbietowa oraz pierwsze promienie płetwy brzusznej i odbytowej są cierniste i mogą spowodować trudno gojące się skaleczenia. Długość ciała karmazyna wynosi 30-50 cm. Jest poławiany w rejonach północnych wybrzeży Kanady, Grenlandii i Islandii na znacznych głębokościach (200-400 m). Ma on bardzo smaczne mięso o barwie śnieżnobiałej (barwa czerwona blednie pod wpływem światła słonecznego) tłuszcz zgromadzo ny jest głównie w tkance podskórnej, między mięśniami i w jamie brzusznej. Ze względu na ostro zakończone promienie płetw karmazyn występuje w sprzedaży w postaci filetów płetwa grzbietowa oraz pierwsze promienie płetwy brzusznej Płastuga to nazwa handlowa całej grupy gatunków ryb o podobnych kształtach, ubarwieniu oraz wartości odżywczej i użytkowej. [więcej w: sonoforeza przeciwwskazania, szumgum, jak ozdobić tort dla dziecka ]
Powiązane tematy z artykułem: jak ozdobić tort dla dziecka sonoforeza przeciwwskazania szumgum