Redakcja
Aby zapoznac sie ze struktura serwisu sprawdz koniecznie nasza Mape naszej witryny.
Zobacz też Galerie potraw naszych użytkowników.
Blog poświęcony wyrobom cukierniczym: historii, zdobieniu tortów, ich rodzajów. Zapraszamy do lektury naszego bloga oraz przybliżenia słodkiego tematu cukiernictwa w Polsce i na świecie. Życzy wszystkiego najsłodszego... Bo nie ma na swiecie nic lepszego niz smaczne ciasto z rana w piekny weekendowy dzien. Kakao na przestrzeni dziejów Historia kakao sięga czasów Majów i Azteków. Pili oni oszałamiający napój kakaowy (zwany chocolatl) podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Ziarno kakaowca przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Napój, warzony wedle przepisu azteckiego króla Montezumy, zdobył najpierw uznanie na dworze hiszpańskim. Często próbowano tworzyć napoje według własnych receptur, jednak nie przynosiło to oczekiwanego rezultatu, gdyż Hiszpanie uszlachetniali ten napój za pomocą wanilii i cukru. Dopiero w XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich. Wśród dawnych przepisów aptecznych można znaleźć popularne niegdyś kakao owsiane przyrządzane z prażonej mączki owsianej z dodatkiem kakao.
Podobnie i w wieku XIX w latach nieurodzaju jadano na wsi polskiej żołędzie, pokrzywę, obierzyny z ziemniaków, korę i liście różnych drzew, skrzyp, koniczynę i trawę. O odżywianiu się ludności wiejskiej pisał w 1912 r. Lidmanowski – autor badał sposób odżywiania się w powiecie słupeckim (Poznańskie) i doszedł do wniosku, że odżywianie małorolnych jest niedostateczne, […]
Składniki na 6 porcji: 40 dag mieszanego mięsa mielonego 1 kajzerka 2 ząbki czosnku 1 jajko olej 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 3 marchewki 1 papryka przyprawy: sól, pieprz natka pietruszki Mięso mielone rozdrabniamy widelcem i przekładamy do miski. Kajzerkę namaczamy w zimnej wodzie, dobrze odciskamy i dodajemy do mięsa. Czosnek obieramy i przeciskamy […]
Ryba od dawna służy człowiekowi, jako pokarm. Obecnie znaczenie ryb, jako artykułu spożywczego nie zmniejszyło się, natomiast można obserwować na całym świecie tendencje zwiększania ich konsumpcji. Również w Polsce w wyniku rozwoju rybołówstwa obserwuje się wzrastającą ciągle podaż coraz szerszego asortymentu ryb i przetworów rybnych. Jest to zjawisko bardzo korzystne, ponieważ ryby są wartościowym produktem […]
Aby zapoznac sie ze struktura serwisu sprawdz koniecznie nasza Mape naszej witryny.
Zobacz też Galerie potraw naszych użytkowników.