Szparagi i młode ziemniaki pieczone z tymiankiem
Składniki na 4 porcje:
- pół kg młodych ziemniaków
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 2 główki czosnku
- przyprawy: tymianek, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz
- oliwa
- masło
- świeży tymianek
Ziemniaki myjemy i szorujemy szczoteczką. Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, przecedzamy i osuszamy na sicie. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 st. Ziemniaki wykładamy na blachę do pieczenia, dodajemy czosnek w łupinkach podzielony na ząbki, masło, oliwę i tymianek. Pieczemy 20 minut. Dodajemy szparagi i pieczemy kolejne 15 minut. W trakcie pieczenia warzywa od czasu do czasu podlewamy tłuszczem, aby stały się rumiane. Na koniec dodajemy świeży tymianek. [hasła pokrewne: ciasto yufka gdzie kupić, aminy biogenne w żywności, kwestia smaku tort ]
Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności ciasto yufka gdzie kupić kwestia smaku tort