Tuńczyk na sałacie z papryką
Składniki na 4 porcje:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- sałata
- ocet
- oliwa
- 1 papryka czerwona
- 1 kalarepa lub mały seler
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- olej
- musztarda
- przyprawy: sól, pieprz
- miód
Tuńczyka osączamy z zalewy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy osączoną i lekko rozdrobnioną rybę. Smażymy mieszając, aż tuńczyk będzie chrupiący i nabierze ciemnobrązowego koloru. Sałatę dzielimy na liście, myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Paprykę myjemy, suszymy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Kalarepę lub seler myjemy i kroimy na kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Myjemy dymki, białą część kroimy w kostkę, a szczypiorek siekamy. Na półmisku rozkładamy liście sałaty, posypujemy je papryką, dymką ze szczypiorkiem oraz kalarepą. Na wierzchu rozkładamy kawałki tuńczyka. Z 2 łyżek oleju, 3 łyżek musztardy i łyżki miodu szykujemy sos. Doprawiamy go do smaku solą, octem i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę i podajemy na stół. [hasła pokrewne: sonoforeza przeciwwskazania, tort królewski sowa, tort bezowy kwestia smaku ]
Powiązane tematy z artykułem: sonoforeza przeciwwskazania tort bezowy kwestia smaku tort królewski sowa