Twarogowe mielone
Składniki na 6 porcji:
- 30 dag mielonej wieprzowiny
- 2 cebule
- olej
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 jajko
- bułka tarta
- przyprawy: sól, pieprz
Mięso przekładamy do miski. Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i lekko solimy. Smażymy na jasnozłoty kolor i dodajemy do mięsa. Ser kruszymy w palcach lub rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do mięsa z cebulą. Wsypujemy szklankę zimnego ryżu i starannie mieszamy. Na koniec wbijamy jajko i wsypujemy tyle bułki tartej, aby dało się formować kotlety mielone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy okrągłe i płaskie kotlety. Obtaczaj je w bułce tartej i wkładaj na gorący tłuszcz. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor po około 5 minut. Podajmy z dodatkiem duszonych warzyw lub sezonowej surówki. Kotlety można przygotować wcześniej i odgrzać w piekarniku, razem z duszoną na maśle marchewką lub sparzonymi i posiekanymi pomidorami. [patrz też: ciasto yufka gdzie kupić, aminy biogenne w żywności, kwestia smaku tort ]
Powiązane tematy z artykułem: aminy biogenne w żywności ciasto yufka gdzie kupić kwestia smaku tort